Skip to content

Paroki Katedral St Mary, Sandakan lancar siaran audio rohani ‘The Marians FM’

Featured Image: Fr David A Garaman dan DJ Ewod semasa siaran langsung

SANDAKAN – Paroki Katedral St Mary, Sandakan telah melancarkan satu siaran radio dipanggil ‘The Marians FM’ pada 27 Apr untuk menjangkau para umat yang tidak dapat berkumpul dan menghadiri Misa Kudus di gereja dalam masa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

‘The Marians FM’ adalah siaran radio Katolik yang berlangsung selama satu jam pada jam 9.00 hingga 10.00 pagi setiap Isnin – Jumaat pada link mixlr.com/themariansfm

Siaran radio ini dikelolakan oleh Seminarian Edward Yahan yang dikenali juga sebagai DJ Ewod dan paderi paroki, Fr David Garaman.

Siaran ini memuatkan slot input rohani seperti pujian pagi, pewartaan Injil dan renungan singkat terhadap Injil serta doa umat. Pewartaan dan renungan Injil disiarkan dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris. Fr David berkata paroki juga sedang berusaha untuk mengadakan slot Bahasa Cina kelak.

Selain diselang-selikan dengan lagu-lagu rohani, slot ‘santai’ turut diselitkan di mana umat mendapat peluang menghantar pesanan mereka untuk disiarkan. Umat juga amat dialu-alukan menghantar ciptaan atau versi ‘cover’ lagu rohani mereka sendiri untuk dikongsikan kepada para pendengar radio ini.

Siaran ini akan berlanjutan sehinggalah tamatnya PKP ataupun mengikut keperluan dan situasi semasa.

Sejak dilancarkan, ‘The Marians FM’ mendapat sambutan baik oleh pendengar termasuk paderi dan para umat. – By DOSPO, May 1, 2020

This Post Has One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top