Skip to content

Pertemuan dengan Ayatollah bawa ‘pesan universal’ persaudaraan

DALAM PENERBANGAN SRI PAUS: Dalam penerbangannya kembali ke Roma dari Baghdad pada hari Isnin, 8 Mac, Sri Paus Fransiskus mengatakan bahawa ulama besar Syiah Iraq adalah “orang yang rendah hati dan bijaksana,” seraya mengatakan pertemuan mereka pada 6 Mac mempunyai “mesej universal” mengenai pentingnya persaudaraan.

Pertemuan penting dengan Ayatollah Ali alSistani berlangsung pada hari kedua kunjungan apostolik bersejarah Sri Paus Fransiskus ke Iraq pada 5-8 Mac.

Semasa sidang media dalam penerbangan kembali ke Roma 8 Mac, Sri Paus ditanya oleh wartawan apakah pertemuan dengan al-Sistani merupakan pesan kepada para pemimpin agama Iran.

“Saya percaya itu adalah pesan universal,” jawab Sri Paus.

“Saya merasakan kewajiban ziarah iman dan penebusan dosa ini untuk pergi dan mencari orang yang hebat, bijaksana, pelayan Tuhan.”

Fransiskus menambah bahawa sifat-sifat ini dapat dirasakan hanya dengan mendengarkan  al-Sistani. “Pertemuan ini membuat jiwa saya tenang. Dia pemimpin yang baik,” katanya.

Kedua-dua agamawan itu bercakap kira-kira 45 minit semasa pertemuan peribadi di kediaman al-Sistani di Najaf, Iraq tengah, menurut Matteo Bruni, pengarah pejabat akhbar Takhta Suci.

Najaf merupakan kota suci ketiga selepas Mekah dan Medina.

Pertemuan itu merupakan tonggak hubungan antara Gereja Katolik dan Islam Syiah.

Sri Paus Fransiskus menggambarkan pertemuan dengan al-Sistani sebagai “sangat hor mat menghormati,” dan menambah bahawa dia merasa dihormati kerana ulama Syiah berusia 90 tahun itu bangun dan berdiri menyambutnya sebanyak dua kali, perkara yang biasanya tidak dilakukan oleh imam agung itu.

Menggambarkan pemimpin agama tersebut sebagai seseorang yang mempunyai kebijaksanaan dan teliti, Fransiskus mengatakan bahawa orang bijak ada di mana-mana, kerana “kebijaksanaan Tuhan telah tersebar ke seluruh dunia.”

Menurut Bruni, dalam pertemuannya dengan al-Sistani, Fransiskus  “menekankan pent ingnya kerjasama dan persahabatan antara masyarakat agama untuk menyumbang — dengan memupuk rasa saling menghormati dan dialog — demi kebaikan Iraq, wilayah dan seluruh manusia keluarga.”

“Jalan persaudaraan itu penting,” kata Sri Paus.

“Kedua-dua dokumen itu harus dipelajari kerana mereka menuju ke arah yang sama, mereka mencari persaudaraan.”

Fransiskus mengingat semula ungkapan yang digunakan oleh al-Sistani: bahawa “umat adalah saudara dalam agama atau saksama dalam ciptaan.”

“Dan persaudaraan adalah kesaksamaan. Saya percaya ia juga merupakan jalan budaya,” ujar Sri Paus. Menurut Fransiskus, pemikiran Gereja mengenai persaudaraan telah berubah, terutama dengan pengajaran Konsili Vatikan II.

Sri Paus Fransiskus mengatakan bahawa ada pengkritik yang menuduhnya tidak berani, atau yang mengatakan bahawa dia telah menentang doktrin Gereja atau melakukan ajaran sesat.

Tetapi dia mengatakan bahawa kritikan adalah salah satu risiko untuk memajukan dialog antara agama. “Tetapi keputusan ini selalu dibuat dalam doa, dalam dialog, sentiasa meminta nasihat, dalam refleksi. Ia bukan kehendak dan ia juga merupakan pendirian yang diajarkan oleh Konsili Vatikan II kepada kita,” tegasnya. — CNA

SOURCE: Herald Malaysia Online

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top